energi

I gårdagens GP stod det en bra artikel om Energitagare. Att det finns energitagare och -givare runt omkring oss och hur man fungerar på olika sätt.
Energigivare är de som alltid vill ge och försöka få andra att bli glada, eller åtminstone vara på god fot med. Sådan är jag!
Energitagare är de som alltid svarar något positivt med en negativ fråga/kommentar. De är svåra eftersom man inte vet var man har dem och energitagarna ska alltid hålla en hel grupp i osäkerhet. För man vet aldrig vad den säger och det kan frstöra energin för alla.

På mitt jobb finns en typisk energitagare! Det är hon som jag delar rum med. Jag vet aldrig var jag har henne och hon svarar ofta mina positiva kommentarer med något negativt.
Om jag säger, vad fint väder det är idag, kan jag få höra, det är ju jättekallt! Eller när jag berättar något för henne som är arbetsrelaterat så kontrar hon med, skiter väl jag i!

Artikeln sade att man ska ifrågasätta en energitagare, ställa den mot väggen och int ebara acceptera det den säger. Kanske kan man då riskera att hamna utanför gruppen men man markerar att det inte är korrekt att agera på det viset.

Jag tyckte det var väldigt intressant! Hittade dessvärre ingen länk...

Kommentarer:
Postat av: suratanten

Precis, de måste få chansen att bli medvetna om hur de beter sig och hur andra känner sig när de gör på ett visst sätt. Det man måste komma ihåg är att kritik är svårt att ta. Om man säger det personligt och konkret blir det lättare, "när du gör så...så känner jag så". Ibland känner jag, att jag bara vill säga " Du...din j..la idiot".

Postat av: Frida

Åh gud, du beskrev verkligen MIN situation, har också en kollega som jag jobbar nära, som varje gång man säger nått bra kontrar med nått negg. Ställa mot väggen? Om man vågar kanske. Har du testat?

2006-02-27 @ 15:32:53
URL: http://fridafridaa.blogg.se
Postat av: Emmaria

suratanten: Sättet man skulle bemöta det på var just så som du säger, att man skulle inte bara kritisera utan mer möta vad den sade. Ställa frågor som "hur menar du då?" eller "jag förstår inte riktigt hur du menar". Det är inte särskilt schysst att vara elaka, men ibland vill man bara drämma till med något så att de fattar att det inte är okej!

Frida: Ställa mot väggen kanske jag inte gjort, men jag försöker att inte vara för trevlig mot henne. När hon alltid är negativ mot mig ser jag ingen anledning att fortsätta vara positiv mot henne. Men det är svårt, det ligger inte i min personlighet att vara på det viset.
Det är trist att vi ska behöva ha det så här, vi får försöka hålla ihop och ibland kanske det hjälper att veta att det finns fler som upplever det på samma sätt..

2006-02-27 @ 16:36:39
URL: http://emmaria.blogg.se
Postat av: Hanna SG

Gud, vad intressant. Jag känner verkligen igen mig! Fast jag skulle kalla min kollega för energiKRÄVARE, för det är så otroligt krävande att alltid försöka hålla henne på gott humör, eftersom det blir så otroligt tråkig stämning annars. Synd att min GP-prenumeration gått ut, får be pappa spara tidningen istället, för det vore kul att läsa artikeln.

2006-02-27 @ 17:59:13
URL: http://www.sourgrapes.se/blogg
Postat av: anna

Du kanske inte har tänkt på att hon upplever dig som "jobbigt positiv" och därför kontrar med att bli mer negativ fast hon kanske inte är så egentligen? Vissa människor är extremt störiga när de hela tiden skall vara överpostiva till allting "åh vilket fiint väder det är" och skrattar och skämtar överdrivet mkt åt allt, när en annan kanske inte tycker det är ett dugg kul... kan ju bli lite för mycket om man är "normalt positivt" lagd om du försår hur jag menar. Alla ser inte allt i solsken och det får man lära sig att acceptera, men du skall heller inte behöva acceptera otrevliga svar från henne, båda måste mötas på halva vägen. tror inte du vinner nåt på att vara mer negativ mot henne heller, då blir du ju likadan som henne?

2006-02-27 @ 18:53:45
Postat av: Anna

Vet hur du känner dig, jag har samma problem med en vän. Det är jobbigt med "energitagare" som får en att bli lika deppig som dom själv är, och i längden tröttnar man!
Visst har vi alla dåliga dagar, och det måste man få ha, men när en person alltid är negativ och sur så blir det för mkt!

Hoppas att det löser sig med kollegan :)

2006-02-27 @ 21:18:52
URL: http://annacarlsson.blogg.se
Postat av: Emmaria

Hanna: Visst är det jobbigt. Det är så dumt bara att vi känner att vi behöver hålla uppe stämningen när det är den andra personen som drar ner den... SÅ konstigt vi fungerar ändå!

anna: Jag är helt med på hur du tänker, men det är nog ingen risk. Även om jag försöker vara positiv är jag ingen person som går omkring och tjoar, ler, skrattar och skojar jämnt och ständigt. Men det är skillnad på att vara "normal" och att vara rent ut sagt otrevlig. Sedan kan jag säga att jag under vintern har varit ganska neggo över vädret (som exempel) eftersom jag inte gillar kyla. Men det märkliga är att då jag är ngeativ då blir hon positiv, och det är just dte som de också tog upp. För att hon ska må bra (med hon menar jag energitagaren i allmänhet) så måste hon vara emot strömmen, men ändå hålla alla någorlunda på sin sida.

Anna: Absolut, har haft sådana vänner också, men det funkade inte till slut...
Klart man måste få ha dåliga dagar! Jag försöker inte skönmåla mig själv, men det handlar om att ge och ta. Du fattar...
Jag hoppas också att det löser sig, men det handlar nog mest om att jag försöker lära mig att inte ta åt mig.:)

2006-02-27 @ 21:49:49
URL: http://emmaria.blogg.se

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits